گزارشی از بازدید علمی گروه فقه جزاء مؤسسه عالی فقه و علوم اسلامی از واحد مطالعات فقهی مرکز تحقیقات پزشکی قانونی استان قم

به گزارش روابط عمومی مؤسسه عالی ‌فقه و علوم ‌اسلامی، در روز ۹ آبان ماه سال ۱۴۰۳ جلسه ای با حضور گروه فقه جزاء مؤسسه عالی فقه و علوم اسلامی در پزشکی قانونی برگزار شد.

در ابتدای این جلسه حجت‌الاسلام باقری دبیر گروه فقه جزاء مؤسسه عالی فقه و علوم اسلامی، توضیحاتی در مورد سازوکار مؤسسه و وضعیت دانش آموختگان فقه جزاء و برنامه گروه مطالبی را ارائه کردند.

پس از آن حجت‌الاسلام یوسف فاطمی‌نیا مسئول دفتر مطالعات فقهی پزشکی قانونی به صحبت در مورد کار مجموعه پرداختند. ایشان خاطر نشان کردند: این مجموعه به یاری حجت‌الاسلام خورشیدی در اواخر سال ۱۳۹۰ افتتاح شد و از سال ۹۱ فعالیت‌هایش شروع شد. در سازمان پزشکی کشور سالانه بیش از دو و نیم میلیون پرونده گردش دارد که مبنای رای قضات قرار می‌گیرد لذا ماموریت این مرکز تطبیق حداکثری فعالیت سازمان نظام پزشکی با موازین شرعی است.

فعالیت‌های سازمان پزشکی مثل کالبد شکافی و برداشت بافت و تغییر جنسیت و … معمولا تحت مباحث نو پدید مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد که هم جنبه قانونی دارند و هم جنبه پزشکی که اقدامات پزشکی آن بستری شرعی دارد و حتی مسائلی دارد که با اخلاق و حکمرانی پیوند می‌خورد. برای مثال در برداشت عضو یا بافت از جسد، بحث از این که جسد تحت چه عنوانی قرار می‌گیرد، برای چه مواردی استفاده می‌شود،چگونه برداشت انجام شود و آیا اجازه برداشت این عضو یا بافت هست یا خیر و در چه حد و اندازه‌ایی، همه این‌ها بحث فقهی می‌طلبد. یکی از ویژگی‌های خاص این واحد این است که تحقیقات و پژوهش‌هایش کاربردی است یعنی این پژوهش‌ها به مصرف می‌رسد.

حجت‌الاسلام فاطمی نیا در ادامه افزودند: در ابتدای امر سازمان در حد مشاوره از ما انتظار داشت اما بعد که لذت هم افزایی را چشید و متوجه شد که مشکلات بیش از این است نوع فعالیت ما را هم تغییر داد. در حال حاضر همه دستور العمل‌ها قبل از ابلاغیه به مرکز، به ما ارسال می‌شود تا بتوان آنها را تطبیق داد.

مسئول دفتر مطالعات فقهی پزشکی قانونی در ادامه به خواندن یکی از مواد قانون مجازات اسلامی و صحبت پیرامون مسائل و ابهاماتش پرداختند. قانون ۶۴۷ مجازات اسلامی که در مورد آسیب و صدمه به ستون فقرات صحبت می‌کند اما توضیح نمی‌دهد منظور از عیب چیست، ستون فقرات به طور کل یک عضو حساب شده یا هر مهره یک عضو جداگانه است و از این دست، حال وظیفه مرکز ما این است که در این مورد پژوهش کرده و برای پزشک به زبان خودش توضیح دهیم. کار ما بین رشته‌ایست که باعث نتیجه بهتر می‌شود و این مدل کارهای پژوهشیست که باعث کمک به نظم نوین اسلامی می‌شود.

در پایان جلسه از دانشنامه پزشکی قانونی اسلامی نام بردند که می‌تواند گام مهمی در مورد توضیحات مسائلی باشد که در فقه و قانون کمتر آمده است و نوید یک کتاب متشکل از مجموعه سوالات و پاسخ‌هایی که از ابتدای کارشان با آن دست و پنجه نرم کردند را دادند. مجموعه‌ای که به مسائل اورژانسی در حد یک پاراگراف و بله و خیر پاسخ داده است اما هرکدام می‌تواند پژوهش‌ها و مسائل بیشتری را در ادامه داشته باشد.

پیمایش به بالا